Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27635 • Коментари 1384 |
Ароматът на храните определя апетита ниот 07-05-2015 16:12 статия на деняВъзприемаме храната първо с очите и сетивата си. Ароматите са тясно свързани с апетита и често именно уханието на прясно изпечен хляб или сладка ванилия ни кара да поискаме да похапнем или ни задържа в даден магазин, сладкарница или пекарна. Дори и да нямаме намерение да се храним или да купуваме хляб, вкусните аромати, които се носят от пекарната могат да променят мнението ни и да ни изкушат до такава степен, че дори да си отчупим парченце, още преди да сме се прибрали у дома. Същото въздействие има аромата на всяка една поднесена порция храна. При първите впечатления от една порция ние едновременно се „храним с очите” като възприемаме външния вид на храната и композицията в чинията и усещаме уханието, което ни носи информация за това от какви продукти е храната. Тези аромати ни ориентират, привличат или отблъскват. Ако обожаваме аромати за сладкиши и даден кекс ухае на ванилия и портокал например, ние искаме да го опитаме, но ако не обичаме аромат на канела, ябълковият пай с орехи и канела едва ли ще ни изкуши. Преживяването наречено кулинария е субективно и строго индивидуално, но при повечето хора особено влияние имат именно ароматите. Ето защо е важно какви аромати за хляб, аромати за сладкиши и добавки се влагат в храните. Ванилията е един от най-обичаните аромати, който присъства в сладки и солени храни. Интересно е че пресните плодове на тази подправка не ухаят. Тя придобива този сладък и изкусителен аромат едва след специално третиране като плодовете се покриват изцяло с гореща вода, след което се обвиват в горещи кърпи и за финал се сушат на слънце. След тази обработка на повърхността на плодовете ванилия се получават кристалчета и именно те се използват за овкусяване на напитки и сладки храни. Особено практични е пудрата захар, овкусена с ванилия, която директно се поставя в тесто за кекс или блат за торта и придава приятен аромат. Добре познатите аромати за сладкиши са предимно плодови или на основата на канела, шоколад, ванилия, ром и други есенции. От известно време в сладкарството се използват и аромати на цветя, които стават все по-търсени сред сладкарите и консуматорите на сладкиши. Проучвания проведени през 2011 г. установяват, че храни и напитки, в чието съдържание присъства аромат на лотос, жасмин, роза са се увеличили с 7 %. Уханието на цветя събужда усещането за свежест и придава специфичен вкус на храните. Счита се, че модата да се влагат аромати на цветя в храните идва от Изтока, където е традиция да се използват различни цветни есенции. Автор: Анелия Георгиева Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : lilqna • 0 коментара • 1526 прочитания • 317 уникални таг : изпечен хляб ваниялия рецепта за хляб |